Azonnali elérhetőség

Tel.:+36 30 984 0449
eMail: ontozoalkatreszinfo@gmail.com

Hasznos Tippek

 

Hogyan működik az automatikus öntözőrendszer?   Milyen egy automatikus öntözőrendszer felépítése?
Rövid leírásaink áttekintése után, minden alapvető kérdésre választ talál. 
Ismerkedjen meg az öntözőrendszer rendszerelemeivel!

 

Vízkijuttatás elemei
Esőztető szórófejek
A fúvóka folyamatosan öntözi a teljes öntözési területet, nem forog. Öntözési sugár 0-5,5 méter.
Rotator szórófejek
Több, forgó, eltérő kilépési szögű vízsugár, melyek segítségével kiemelkedő beöntözési egyenletesség érhető el. Öntözési sugár 1,8-10,7 méter.
Kis teljesítményű rotoros szórófejek
A fúvóka körforgó mozgást végezve öntözi a területet. Hajtásuk vízturbinás, fogaskerék hajtómű.
Öntözési sugár 4,5-9,0 méter.
Közepes teljesítményű rotoros szórófejek
A fúvóka körforgó mozgást végezve öntözi a területet. Hajtásuk vízturbinás, fogaskerék hajtómű.
Öntözési sugár 7,0-14,0 méter.

Mikroöntöző és csepegtető elemek
Csepegtető cső
Csepegtető cső olyan LPE (lágy polietilén) cső, melynek belső falára fix távolságra vannak a labirintusos csepegtető testek felhegesztve. Különleges kialakításuknál fogva kijuttatott vízmennyiségük szabályzott. Leggyakrabban használt típusa 16 ill 20 mm átmérőjű, csepegtető testek osztástávolsága pedig 33 cm. Növénysorok, virágszigetek, konyhakertek öntözéséhez ideális.
Csepegtető gomba
Egyedi növények precíz öntözésére szolgáló csepegtető elem. A vízkijuttatás egyenletessége miatt, a csepeggető gomba különleges labirintelemmel van ellátva. Kertészeti növények, dísznövények öntözéséhez.
Állítható tőöntöző (Shrubbler)
A tőöntöző vízkijuttatása szabályozható l. A kupak elfordításával a vízkijuttatás és az öntözési távolság fokozatosan csökken a gyenge vízsugártól egészen a csepegésig. A kupak teljes betekerésével az eszköz teljesen elzárható. Használható cserépedények, nagyobb dézsák, ültető ládák, virágágyások öntözéséhez.
Mini Bubbler tőöntöző
Az öntözővizet nagy mennyiségben, finom, esernyőalakban juttatja ki a növények tövéhez. A vízkijuttatás a különböző vízigényű növényekhez igazítható, vagy akár teljesen el is zárható. Használható cserépedények, nagyobb dézsák, ültető ládák, virágágyások öntözéséhez.
Spectrum Mikroöntöző tüske
Állítható, teljes kört öntöző mikroszórófej, mely finoman porlasztott vízcseppekkel, tölcsér alakban öntöz. A kupak elfordításával egyszerűen csökkenthető az öntözési távolság. Virágoskertek és faiskolák öntözéséhez, viszonylag nagy felület öntözésére alkalmas.
Mikroszórófejek
Körcikket vagy teljes kört öntöző mikroszórófej, mely finoman porlasztott vízcseppekkel öntöz. A mikroszórófej oldalán található műanyag golyóscsap segítségével egyszerűen állítható az öntözési távolság és csökkenthető a kijuttatott vízmennyiség.
Nyomáscsökkentők
Ezeket a gyárilag előre beállított nyomáscsökkentőket, folyamatos nyomás fenntartására fejlesztették ki a mikro- és szórófejes öntözéshez. Kialakításuknál fogva szelepházba épp úgy szerelhetők, mint akár talajba is áshatók.

Szeleprendszer és alkatrészei
Mágneszelepek
Az öntözőrendszer szakaszolhatóságát biztosítják. Mivel általában egy kert egyszerre történő beöntözésére nincs lehetőség (rendelkezésre álló víz, nyomás és technikai lehetőségek miatt), ezért az öntözőrendszert zónákra szükséges bontani. A különböző zónák nyitását zárást a vezérlőautomatika jele által működtetett mágneszelepek végzik.
Szelepházak és szerelvényei
A szakaszoló mágnesszelepek leggyakrabban fölbe süllyesztett műanyag lépésálló szelepházakban kerülnek elhelyezésre. A kert méretétől és alakjától függően, több is kialakításra kerülhet. A mágnesszelepek bekötése hollnaderses csatlakozó idomokkal történik. Ez később az egyszerűbb szervizelés miatt lehet fontos. Továbbá a szelepházban kerülhet elhelyezésre a főelzáró csap, rendszerürítő csap és a visszacsapó szelep.

Vezérlés
Vezérlő automatikák
A programozható automatikák vezérlik az öntözőrendszert. Legalapvetőbb tulajdonságuk, hogy nyitják-zárják a mágneszelepeket. Ezáltal az öntözés kezdési időpontját, gyakoriságát, hosszúságát lehet velük szabályozni. Léteznek kültéri és beltéri típusban, különböző zónaszámokkal.
Érzékelők
Legelterjedtebb az esőérzékelők. Segítségükkel vizet lehet megtakarítani. „Figyelik” az időjárás viszonyait és túl nedves körülmények között felülbírálják az automatikába beprogramozott öntözéskezdési időpontokat. Leállítják, késleltetik, de nem változtatják meg az öntözési programokat. Léteznek további érzékelők, időjárás, napsugárzás, talajnedvesség érzékelők is.
Szivattyúindítók
Szivattyúval megtáplált rendszerek esetében gondoskodni kell a szivattyú automatikus indításáról. A szivattyúindításra több lehetőség kínálkozik. Házi kertek esetében a leggyakrabban használt megoldások az áramlás- vagy nyomáskapcsolóval, vagy egy indító relé beépítésével történő indítás.

Csőrendszer 
KPE csövek (keményfalú polietilén)
Az öntözőrendszerek föl alatti vízszállításához KPE csőrendszerek használatosak. Magánkertek esetében leginkább 25 és 32 mm átmérőjű csövek kerülnek beépítésre. Általában 6 és 10 baros nyomás állóságúak.
LPE csövek (lágyfalú polietilén)
Lágysága és kis falvastagsága miatt igen sérülékeny. Magánkertek esetében leginkább 16 és 20 mm átmérőjű LPE csövek használatosak. Leginkább a mikroszórófejek és csepegtetőcsövek bekötéséhez alkalmazhatók.
Felixibilis fejbekötők
Esőztető és rotoros szórófejek bekötését legegyszerűbben spirálmenetes fejbekötő idomokkal és flexibilis fejbekötő cső használatával lehet megoldani. A rendkívüli hajlékonyságának köszönhetően, hatékonyan vezethető éles sarkok, teraszok és egyenetlen területek mentén.
Csőkötő elemek
KPE csövek összekötéséhez szorítógyűrűs KPE idomok használatosak, melyek könnyen, gyorsan és kézzel szerelhetőek, valamint oldható kötést eredményeznek. Maximális nyomásértékük 16 bar. LPE és csepegtető öntözőcsövek kötéséhez LPE szerelvények alkalmazhatóak. Ezek könnyen, gyorsan szerelhetőek és gazdaságosak. Általában egyszerű bordás vagy kúpos hollanderes a kialakításuk. Léteznek továbbá különböző menetes összekötők, amelyek segítségével különböző leágazásokat, bekötéseket lehet kialakítani.

Szűrés
Az öntözőrendszer elengedhetetlen alkatrésze, melynek felelősége eltávolítani a lebegő szennyeződéseket az öntözővízből. Anyaguk jellemzően: üvegszálas erősítésű polipropilén test, rozsdamentes acél szűrőháló illetve polipropilén szűrőháló vagy korong (disc).

Kiegészítők
Automatikus ürítő szelepek
Az automata öntözőrendszerek víztelenítéséhez szolgáló alkatrész. Ezek a szelepek a nyomás megszűntével (mikor a mágnes szelep lezár) kinyitnak és leengedik a vizet a rendszerből. Amikor ismét nyomás alá kerül a rendszer (a mágnes szelep kinyit), elzárnak.

Kábelek és csatlakozók
Az öntözőrendszerek kiépítéséhez általában két féle elektromos kábelezés szükséges. A vezérlőautomatika és a szivattyú bekötéséhez erős áram (230 Volt) szükséges, míg a szelepek és az automatika összekötése gyengeárammal történik (24 vagy 9 volt). Magánkertekben a 0,75mm² keresztmetszetű több eres duplán szigetelt vezérlőkábel használata ajánlott. A kábelek és a mágnesszelepek összekötéséhez vízhatlan zsírszigetelésű kábeltoldókat használhatunk.

Szivattyúk
Az öntözőrendszer megtáplálásához gyakran szükséges szivattyú. Szivattyú a vízellátást biztosíthatja kútból, ciszternából, közműhálózatból vagy ritkább esetben akár nyílt vízfelszínből is. Az öntözőrendszer megtáplálásához általában csőbúvár szivattyúkat, illetve felszíni önfelszívó szivattyúkat használunk.

 

A Hunter szórófejekről bővebben

Hunter szórófejekHa automata öntözőrendszert telepítünk telkünkön vagy kertünkben, azzal rengeteg fáradtságot megspórolhatunk, és biztosak lehetünk benne, hogy növényeink mindig az évszaknak megfelelő mennyiségű vizet kapják. De ki kell választanunk azt a szórófejet, mellyel automata öntözőrendszerünk a leghatékonyabban tud működni.
A Hunter szórófejeknél keresve sem találhatnánk jobb termékeket arra, hogy növényeink vagy éppen gyepünk mindig a lehető legmegfelelőbben legyenek megöntözve. A Hunter szórófejek kínálatában a gerjesztett vízsugár méretétől függően találunk különböző típusokat, ez kettő-három métertől, több mint öt méterig terjedő skálán mozog. Így a kisebb virágágyásokkal rendelkezők és a nagyobb területet lefedni vágyók is biztosan meglelik a megfelelő szórófejet.
Ha minőségi Hunter szórófejekre és öntözéstechnikai eszközökre van szüksége, akkor a legjobb helyen jár! Bármely termékünket is vásárolja meg, biztos lehet benne, hogy az évekig kiszolgálja majd igényeit!

A modern öntözőrendszer kulcsa – Érvek az Irritrol termékek mellett

Irritrol termékekA kert szépségét jelentős mértékben meghatározza a területen alkalmazott öntözéstechnika, hiszen egy megfelelően telepített, minőségi berendezéssel igazi csodavilágot varázsolhat otthona köré! Ha Ön is szeretné lenyűgözni vendégeit a kert látványával, és ehhez modern öntözéstechnikai megoldásokat keres, válassza az Irritrol termékeket!

Az Irritrol termékek között minden szükséges berendezést, vezérlőrendszert és kiegészítőt megtalálhat, melyek elengedhetetlenek a korszerű öntözőtechnika kivitelezéséhez.

Az Irritrol termékekkel kiépített öntözőrendszer legnagyobb előnye, hogy a kertjében megtalálható gyepnek, fáknak és telepített növényeknek vízellátását költséghatékonyan, rendszeresen, a körülményeknek megfelelően biztosítja, hiszen a vezérlők számos érzékelővel vannak ellátva. A növények igényeinek és területi sajátosságoknak, szezonális jellemzőknek megfelelően állíthatja be a programokat, így a vezérlők teljes körű megoldást biztosítanak, melyek hatékonyságát tovább fokozzák a különféle kiegészítők.

Bátran nézzen körül nálunk, és válogasson Irritrol termékeink közül!